lørdag 22. november 2014

JUBILEUM? BRUK BUNADEN DA VEL! DEL 2

 
Ja så var det tilbake til samboerens finstas denne jubileumskvelden til Hæhre...
Dere har fått se hva jeg pyntet meg med, men jammen har gubben en flott bunad sydd av mamma han også! :)
Disse dufeskoene fra Tyrihans kjøpte jeg i julegave, da jeg elsker gamle flotte skomodeller.
Det er noen få som fortsatt lager disse stas-skoene til dame og herre for hånd, men disse er altså fra Tyrihans. Man kan også få de til dame, med høy eller lav hel, og med eller uten rødt i utskjæringene!
(om noen brått ble interessert kan Bergtatt skaffe disse, men jeg har dem ikke inne på lager)
Det skal ikke stå på sølvet!!! Synes ofte (dessverre) at sølvet til herre kan bli litt stusselig, men det er det INGEN grunn til!
 Det er lov å ha en annen halsring enn naboen - og gjerne med sten...
Når det kommer til sølv, så er det alltid noe som er stedtypisk for et område, men variasjonen innenfor dette kan være stort - og dessuten var det stor stas med ting som kom fra andre steder!
 
Her ser dere bukseseler, fyriermer (som jeg har klundret fram - hehe) silketørkle, gravert sølvur, håndlaget flatlenke i sølv, klokkeband (til å henge i klokkekjedet) og ei lita halssprette og en byggkornring .
 Begge søljene er med den gamle festeanordningen med nålen (tanna) foran og ikke bak som i dag.
Her ser dere hvordan søljene blir festet når tanna/nålen sitter foran.
Da må man ha hemper (som øverst) eller hull i skjorta til å tre i gjennom. Dette trenger han hjelp til å feste, men når det er på sitter det dønn - trygt og pent!
Bilde av myntknapper fra Bergtatt sin produksjon. Store knapper til breismekken og medium til bukseselene...
Disse er støpt, mens de han har i vesten og jakka er håndlagde filigransknapper laget av mamma - sammen med søljene.
Hun synes nemlig det er morsomt å kunne skryte på seg å ha laget en komplett bunad med sølv og alt..(kan du skjønne...!? hehe)
Klokkebandet som man henger i klokkekjedet, er en pynt flere mannfolk burde ta i bruk! Dette kom i utallige varianter og er en flott pynt som hever bunaden.
 Det som Ola Petter viser fram her heter "Storbonden" og er kopi av et gammelt ett som Bergtatt har i produksjon (i tillegg til enklere utgaver også)
Det er ingen tvil om at bunad er en stor investering, men dette er tidkrevende, flott håndverk som er en del av vår kulturarv - og noe du og neste generasjon kan ha stor glede av!
Og det kan være en god idè å begynne og spare knapper og sølv over en lang en.
Ola Petter ønsket seg bunad og fikk sølvet til sin 30års dag, som et sort spleiselag i familien.
 Nå er jo han heldig som har både dame og svigermor innenfor faget (mamma jobber ikke hos meg lenger pga. dårlige armer...) og at muttera ville lære seg å sy denne bunaden.
 Men å begynne og samle i det små og også utvide til for eksempel flott klokkeband/større sølje når økonomien tillater det, er noe mange kan få til.
Vi er i dag vant til å få alt med en gang, men det er faktisk veldig gjevt med det som man faktisk må vente litt på og spare seg opp til!
 Det betyr i hvert fall mye for meg/oss!
Se så fine!
 Ola Petter i sin krylling herrrebunad med silkevest ( vi brukte litt tid på å pløye igjennom alle de nydelige stoffene, men fyttikatta så fint det ble!!!)
og ekstra karslig med floss!
Veldig mange har sort vest på denne bunaden, men det er ingenting i veien for å velge seg noe annet - og heller ingenting i veien for å få sydd seg en til for å variere med heller! :)
 
Signe Elise er også stolt av å få bære kryllingenes damebunad med høyt liv - som hun fikk låne av Bunadstua som holder til i 2.etasje i K4-huset, over Bergtatt. Disse syr bunader fra Krødsherad og Sigdal/Eggedal til dame og herre.
 Bildene tok jeg i sommer da K4 hadde flott markedsdag med bunadsparade - det er noe å få med seg!!!
Mulig vi gjør dette til neste år også, så følg med!
Nå, ble du litt inspirert...!?
Jeg kan love dere at vi fikk masse oppmerksomhet denne kvelden,
men den var utelukkende positiv!
 
Ønsker dere en flott helg!
Klem fra den folkedraktelskende gullsmeden på Bergtatt.
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar